04-08-2009

Obama is nog niet jarig


Warm

Het is vandaag snikheet. Waarom? De Europese moesson is voorbij! Dat heeft te maken met de daglengte: vandaag en morgen zouden theoretisch gezien één van de zonnigste dagen van het jaar zijn:

Augustus
4 Op: 6:05 Onder: 21:27 Daglengte: 15:22 
5 Op: 6:07 Onder: 21:25 Daglengte: 15:18

We zitten nu in een periode met ongeveer 920 minuten daglicht per dag, het "zonneoptimum". Het is tijd voor echt mooi zomerweer. Dat mocht ook wel na een vooral nat verlopen julimaand. In De Bilt werd 107 mm afgetapt, tegen 80 mm normaal. Qua temperatuur was juli erg normaal. Slechts de nachttemperaturen waren een halve graad warmer dan gemiddeld. Extreme uitschieters kwamen niet voor. Slechts op de tweede mocht de temperatuur even aan de dertiggradengrens ruiken. Die grens is dit jaar nog niet gehaald, hoewel deze tropische temperatuur gemiddeld zo'n vier keer per jaar gehaald wordt. Dat de temperaturen tegenvielen kwam doordat de fraaie start van de maand geen vervolg kreeg: normaal gesproken stijgt de temperatuur gedurende de maand, nu nam-ie af.

Qua zon maakte de "zomermaand" zijn reputatie wèl waar: met 233 zonne-uren was juli bijna dertig uren zonniger dan gemiddeld. Na april (226), mei (236) en juni (232) blijft het maar zonnig deze zomer. De zonnigste dag was de vierde, de dag van mijn verjaardagsfeest, met 13,3 uren volle zon. Dat had ik dus goed uitgekozen...

2009
Hoewel 2009 een redelijk zonnig jaar is (alleen februari was erg somber), blijft de temperatuur achter op het gemiddelde. Door de vele koude dagen in januari hebben we nog steeds een "warmtetekort". Doordat april warm verliep was het tekort begin juli bijna weggewerkt, maar bestaat het nog steeds. Eindelijk een koud jaar?


Het warmte-overschot van 2009: De winter was koud, waardoor het warmtetekort snel opliep. April (rood) was weer eens bijzonder warm, waardoor het tekort nu weinig meer voorstelt.

Daarmee zou er misschien trendbreuk worden gepleegd. De temperaturen zijn de afgelopen decennia sterk opgelopen, wat hieronder goed te zien is in de grafiek:


De gemiddelde temperatuur in de periode 1988 - 2007 (donker) is ongeveer één graad hoger dan in 1901 - 2000. Het verschil is vooral 's winters en in het vroege voorjaar terug te vinden.

In deze grafiek is dus ook de "zomerpiek" te zien, die niet alleen hoger is, maar ook later in het jaar voorkomt. Deze zomerpiek heb ik gemodelleerd door de "schaappscheerderskoude" mee te nemen in het model. De temperatuurdaling door de schaapscheerderskoude heb ik empirisch bepaald aan de hand van een trendlijn.
Hieronder de "verschilgrafiek" en de temperatuurgrafiek:


Het temperatuurverschil tussen de periode 1988 - 2007 en 1901 - 2000.  


De trendlijnen volgen de maximum-, minimum- en gemiddelde temperatuur heel netjes.    

De volgende uitdaging is natuurlijk om de temperatuurdaling door de Europese moesson vanuit de kern te verklaren, maar dat zal niet meevallen. Uit de data volgt dat de Europese moesson duurt van eind april tot en met eind juli. Het "optimum" ligt rond 16 juni. Die dag is gemiddeld ruim twee graden koeler dan een simpele temperatuursinusoïde.

Die tijd ligt achter ons en we kunnen voorlopig genieten van lekker zomerweer, totdat de dagen te kort worden om in de zon te bakken.

Obama
4 augustus is ook om een andere reden een bijzondere dag: vandaag viert Barack Obama zijn 48e verjaardag. De vraag is of hij lekker aan de taart zit, of dat hij zit te stressen nu zijn plan om de gezondheidszorg te hervormen belachelijk wordt gemaakt. Ja, belachelijk gemaakt. Want dat was het enige dat de Amerikaanse media konden doen: de boodschapper belachelijk maken. Krom van het lachen werden er fragmenten getoond van zijn speeches, waarin de toeschouwers er een beetje levenloos bij hingen. En het ging maar door in die uitzending van NOVA. Zonder ook maar met één argument over de brug te komen werd het plan uitgelachen. Geen wonder dat Obama zich er niet van de wijs door laat brengen. Van dit zooitje mislukte klonen dat zichzelf ontzettend grappig vindt heeft hij weinig te vrezen.

Minder leuk zal hij het vinden dat zijn partijgenoten ook niet onverdeeld positief zijn over het plan. En dat terwijl Amerika ook een goed functionerend gezondheidsstelsel verdient. Marktwerking in de gezondheidszorg is gewoon een slecht idee. De "willingness to pay" om je eigen leven te redden is oneindig groot: wat het je immers aan geld als je dood bent? Het gevolg is dan ook dat de diensten in de gezondheidszorg veel te duur zijn. In dat opzicht alle lof voor Obama, die met het ambitieuze plan aan komt zetten, zodat iedereen verzekerd is.

Misschien is het slechts de pech dat het nu economisch zware tijden zijn. Obama gaf bakken met geld uit om de economie aan de praat te houden, maar het resultaat blijkt zwaar tegen te vallen. Het enige effect van de plannen lijkt te zijn dat de staatsschuld enorm is opgelopen. De staatsschuld onder Bush was er nog heilig bij. Daarom krijgen zijn plannen om nog eens een biljoen (een één met twaalf nulletjes) dollar uit te geven ook weinig steun.* Gek genoeg zitten de vijandige televisiezenders meer te ginnegappen dan dat ze dit argument noemen. 

Aan de andere kant neem ik aan dat de maatregelen in de toekomst ook veel geld zullen opleveren. Daarom was ik benieuwd naar een kosten-batenanalyse.** Is zoiets toevallig beschikbaar? Als je criterium is om zo min mogelijk geld uit te geven in de komende x jaar, dan kun je aan de hand daarvan zien of je eventueel gaten kunt schieten in Obama's plan. Aan de andere kant is het niet goed te praten dat ongeveer één op de zes Amerikanen geen ziektekostenverzekering heeft. De vraag is of dat opgelost kan worden. Als er nou eens gewoon een inhoudelijke discussie zou worden gevoerd in plaats van dat men zijn pijlen richt op de president, dan zou Amerika daar zo bij gebaat zijn.

Misschien moet de conclusie wel zijn dat het een prima idee is, maar niet nu, omdat de economie in een dip zit. Ondertussen zit de steun voor Obama in een dip. Alle vreugde bij de verkiezingswinst lijkt vergeten. 

Links:

* Omgerekend zo'n 700.000.000.000 euro, maar gezien de zwakke positie van de dollar kan het alleen nog maar minder worden (in euro's).

** De economen zullen hierbij wel weer gaan bakkeleien over welke discontovoet ze moeten gebruiken. 

Oud nieuws
Behalve het nieuws rond Obama gebeurt er deze zomer niet al te veel. In deze komkommertijd komen er niet zelden totaal nutteloze nieuwsitems op de buis, zoals iemand met een eekhoorn in z'n plee. Liever heb ik nieuws over zaken die een tijdje geleden speelden. Hoe is het daarmee afgelopen? Zo was ik wel benieuwd of er inmiddels al wat meer bekend is over die gek die op Koninginnedag al die mensen aanreed. Of bijvoorbeeld iets over die vliegtuigramp in de Atlantische Oceaan. Zijn die zwarte dozen bijvoorbeeld al gevonden? Ik las dat die dingen gedurende dertig dagen signalen konden versturen. Nou, de ramp vond plaats op 1 juni, dus dan zouden ze die dingen rond het einde van de maand wel moeten vinden. Er was echter vaak sprake van tegenstrijdige berichtgeving:



Waar men het wel over eens was, was dat de (snelheids)sensoren waren bevroren, dat het toestel een aantal foutmeldingen verzond en dat er weinig kans meer is om de zwarte dozen terug te vinden. Met man en macht werd geprobeerd de kisten terug te vinden, maar de tijd werkte te erg in het nadeel van de speurneuzen. Inmiddels zijn we alweer twee maanden verder en zal de waardevolle informatie wel nooit meer aan de oppervlakte komen. We zullen dus nooit weten wat zich precies heeft afgespeeld... Triest.

Gerelateerde artikelen:
Europese moesson; 07-06 2009
Top en flop; 18-05 2009 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten