02-10-2009

Ook De Pers blundert weleens

Betweterig krantje slaat plank mis


Waar de pers hooggeplaatste figuren constant probeert te dissen, probeert De Pers deze figuren constant te verdedigen. Op een stellige manier wordt er getracht voor de advocaat van de Duivel te spelen. De excessieve topbonussen worden achteloos verdedigd, terwijl er op de G20 zelfs al was besloten dat er maar eens een rem op moest komen.

DSB
Ondertussen kwam een andere bank, de DSB-bank, in het nauw. Terwijl Gerrit Zalm tonnen zat te verdienen, werden naïeve consumenten een poot uitgedraaid. Alle trucs werden uit de kast gehaald om deze mensen, die zich door zo'n stomme leenreclame hadden laten verleiden, zo veel mogelijk geld afhandig te maken. Dingen als koppelverkopen van nutteloze verzekeringen, een rente die alsmaar oploopt, waardoor mensen bleven zitten met een torenhoge restschuld, het gebeurde allemaal.

Gister spoorde Pieter Lake Man (Stichting Hypotheekleed*) in Ontbijt-TV of Goeiemorge Nederland
of hoe het programma tegenwoordig ook heetde spaarders op om hun geld maar weg te halen, zodat de bank failliet ging. Banken leven inderdaad wel een beetje bij de gratie van spaarders, maar aangezien de DSB nogal eens winst maakt (niet zo gek uiteraard) en natuurlijk nog geld krijgt uit aflossingen, denk ik niet dat het heel veel zin heeft. Toch was het voor DSB een mooi moment om een hacker in het spel te roepen. De site schijnt al ruim een dag niet toegankelijk te zijn. Gek genoeg waren het volgens De Pers niet de bezorgde spaarders die de boel platlegden, maar een hacker. Dat kwam de DSB wel goed uit, wat doet vermoeden dat ze er meer van weten.

Vandaag zat Robin Linschoten bij "het lijk" Leo de Later aan tafel. Blijkbaar was het Raad-van-bestuurslid niet helemaal uitgeslapen, want hij maakte geen sterke indruk. Hij meende dat de DSB-site door een hacker ontoegankelijk was geworden, hoewel hij toegaf weinig verstand te hebben van de materie. Ook verkondigde hij niet zonder trots dat "maar" één procent zijn geld had opgehaald, maar wat wil je ook met een site die niet bereikbaar is...

Ondertussen stond De Pers vol (zestien pagina's zijn zo gevuld) van de DSB-zaak. In het hoofdartikel wordt gesteld dat niemand beter wordt van een faillissement van de bank. Dat zal vast juist zijn, maar 1) Ik zie de bank niet zomaar failliet gaan 2) Dit is een kans om een moreel beroep te doen op de grote graaiers om hun royale salaris aan te wenden om de bank te redden.

GroenRechts
Verder stond er een artikel in over het zgn. "GroenRechts", een soort tegenhanger van GroenLinks. Waar GroenLinks nog weleens uit de bocht vliegt wat betreft de begrotingsideeën, vliegt GroenRechts uit de bocht op het thema waar ze juist op willen scoren: het klimaatprobleem.

Tja, zoals ik al eens in een jolige bui had geschreven, hebben de economen nou niet meteen de helderste kijk op het klimaatprobleem. Helaas werd dat vooroordeel weer eens krachtig bevestigd in het artikel "VVD's GroenRechtse ideaal: de markt redt het milieu."
De VVD'ers willen het milieu/klimaat/wat dan ook redden door... NIETS te doen. Tja, toch tamelijk teleurstellend. In het interview met Derk-Jan Haverkamp (Dirk-Jan was te bekakt?) had ik al snel het idee met een enorme n00b van doen te hebben:

"Horendol wordt Derk-Jan Haverkamp ervan, die overtrokken aandacht voor de opwarming van de Aarde. Er zijn andere milieuproblemen, zoals fijnstof in de lucht, die direct onze gezondheid aantasten. 'En dan lees ik weer dat de ijskappen minder hard smelten. Als leek kom je daar niet uit. Maar je wordt zo doodgegooid met de catastrofale kant, dat je geneigd bent je daar aan over te geven.'"

"Misschien blijkt het over tien jaar veel minder erg. Wie weet wat de stand van de techniek dan is."

"Moeten we de [CO2-]uitstoot met 30 procent terugbrengen in 2020? Met 40? 60? Die percentages zeggen niks bij zoveel onzekerheid."

"Dit is de liberale visie op het klimaatprobleem: zo weinig mogelijk doen."

Tja, droom maar lekker verder. Kop in 't zand en kijk over tien jaar maar of de aarde nog bestaat. Hoe kan een "woordvoerder" van zo'n milieubeweging zichzelf nou meteen al diskwalificeren door zichzelf als "leek" weg te zetten? Over het smelten van de ijskap is bovendien heel wat informatie te vinden. De tendens is nog steeds duidelijk waarneembaar, maar als je je wilt laten verwarren door natuurlijke fluctuaties, dan moet je dat vooral doen, maar ga je dan niet presenteren als een volwaardig alternatief voor GroenLinks.

Voetbal
Van erg hoge kwaliteit is de sportverslaggeving in De Pers helaas niet. Nou, op de stukjes van de Tour de France na. Die zijn echt subliem, waardoor zelfs iemand als ik bijna enthousiast wordt. Dat kan echter niet gezegd worden over de voetbalartikelen. Vaak heb ik het idee een hele andere wedstrijd gezien te hebben dan de verslaggever. Over de duels van Nederlandse ploegen tegen Belgische ploegen wordt beweerd dat de Nederlandse ploegen "wel aanvallender, maar niet beter" zijn. Dat vind ik een rare conclusie, want zowel Ajax als AZ kwam op voorsprong, maar gaf de voorsprong vlak voor tijd uit handen. Qua spel veegden zowel Ajax als AZ de vloer aan met hun Belgische opponent. Maar nee, ze waren niet beter.

Het verslag van de wedstrijd van FC Twente tegen Steaua Boekarest is daarentegen een stuk minder negatief dan het verslag in de Sp!ts. Blijkbaar zijn de verslaggevers nog steeds in de veronderstelling dat dit een club is die er weinig van kan, een zooitje Oostblokprutsers dat zich voor een appel en een ei anderhalf uur de wei in laat sturen. En dat terwijl Steaua een goede club is in Roemenië en Roemenië in de coëfficiëntenlijst gelijkwaardig is aan Nederland. Wat ook vervelend is: Steaua Boekarest wordt consequent "Steau Boekarest" genoemd. FOEI!       

Nee, begrijpen doe ik die journalisten nooit. Bijna altijd wordt een tegenstander enorm opgehemeld, maar nu FC Twente een keer een goed resultaat neerzet, dan worden er meteen wonderen verwacht. Over PSV werd gezegd dat ze al bijna door zijn, maar hoe kun je dat zeggen als ze nog vier wedstrijden moeten spelen? Is Nederland ineens weer een groot voetballand?

Dat zou gek zijn, want dinsdag verscheen er nog een verhaal over de economie van het voetbal. "Voetbal zal nooit winstgevend zijn", heet het artikel. Het gaat over de enorme geldverkwisting van de grote clubs in Europa. Real Madrid maakt het natuurlijk het bontst. Het probleem is alleen dat niemand zo'n club failliet durft te laten gaan. Daarvoor is zo'n merknaam veel te belangrijk. Het gevolg is dat de competities ontwricht worden, want in landen waar de clubs beter op de centjes letten, kunnen de voetbalclubs het niveau van de lenende clubs niet meer bijhouden. En om het cirkeltje rond te maken: nu is er een keer geen Dirk Scheringa die ze een poot uitdraait. En wat te denken van de ploegen die door oliesjeiks worden gesponsord? Het is niet eerlijk! Kan er niet een regelgeving komen tegen deze misstanden? Zelfs bij AZ bleek succes uiteindelijk te koop...

* In De Pers foutief afgebroken als "Hypothee-kleed" 

Gerelateerde artikelen:
Schuldbewuste Jol; 01-10 2009
Is succes te koop?; 19-09 2008

1 opmerking: